SYNC - Boekpresentatie

SYNC - Boekpresentatie

 

SYNC - Boekpresentatie

Op zaterdag 13 mei 2023 om 14.00 uur presenteer ik mijn nieuwste fotoboek en multimediale expositie SYNC in het Expopodium van Lindenberg Cultuurhuis in Nijmegen. De expositie zal van 2 mei t/m 27 mei 2023 te zien zijn tijdens openingstijden van de Lindenberg.

SYNC is een fotoboek dat oproept tot reflectie in een tijd waarin de technologische vooruitgang steeds sneller lijkt te gaan. Meedoen en meegaan in deze schijnbaar maakbare wereld lijkt belangrijker geworden dan tot bezinning komen. 

De analoge fotoserie gaat in het fotoboek een gelaagde interactie aan met de grafische vormgeving die in samenwerking met Studio Another Day is ontwikkeld. Het geheel wordt ondersteund door een kritische en bevragende tekst van Joris van Merwijk, die de subjectieve tijdsbeleving van de mens boven de gejaagde, objectieve tijd van het westen zet.

Voor deze expositie heb ik daarnaast in samenwerking met wetenschappers een video-installatie ontwikkeld. Tijdens een EEG-experiment heeft een proefpersoon de beelden uit het fotoboek bekeken, waarbij de hersenactiviteit werd gemeten met elektroden op het hoofd. De ruwe data van dit kijkproces zijn omgezet in beeld en geluid, waardoor je als bezoeker ondergedompeld kunt worden in het proces van beeldconsumptie.

De video opname en techniek is gerealiseerd door Niek & Nena (Nijmegen). 

De resultaten van dit experiment zijn ook geïntegreerd in de vormgeving van het fotoboek: per foto is weergegeven hoe lang de proefpersoon ernaar heeft gekeken. Hiermee slaat SYNC een brug tussen de wereld van de wetenschap en dataverzameling en die van de beeldende kunst en filosofie. Hoe vluchtig is onze aandacht voor beeld in deze tijd? Wat betekent het voor ons als mens dat zoveel van ons gedrag omgezet wordt in data? En hoe kunnen we leren om te vertragen?

De hele maand mei zal er een speciale editie van het boek tegen een gereduceerd tarief verkrijgbaar zijn. Het boek is tijdens de opening van de expositie op 13 mei 2023 in het Expopodium van de Lindenberg te koop, en daarnaast online via www.lecturis.nl en www.mariadabrowski.nl.

 

Expositie

Locatie: Lindenberg Cultuurhuis, Expopodium

Adres: Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen

Opening: 13 mei 2023

Aanvang: 14:00 uur

De expositie is te zien van 2 mei t/m 27 mei 2023 en is mede mogelijk gemaakt door het Groeispurt Fonds.

 
[email protected]