Zomerlab Troubling Time(s)

Zomerlab Troubling Time(s)

 

Zomerlab Troubling Time(s)

Collectief Loom en Studium Generale nodigen je uit voor Zomerlab Troubling Time(s) 26 t/m 29 Juni.

 

Van 26 t/m 29 juni presenteren Loom - praktijk voor culturele transformatie en Studium Generale in Zwolle het programma Troubling Time(s). Loom verzorgt samen met ArtEZ-alumna Diede Bongertman het Zomerlab voor de eerstejaars Art & Design. Studium Generale biedt de eerste drie dagen een middagprogramma dat gratis toegankelijk is voor iedereen, met als gastcurator Cassandra Onck.

 

Over het thema: Troubling Time(s)

Tijd wordt vaak gezien als een lineair en vaststaand gegeven, dat simpelweg het ritme van ons dagelijks leven, de seizoenen en het verloop van het verleden naar de toekomst dicteert. Daarnaast wordt ons tijdsbesef in toenemende mate gevormd door allerlei normatieve ideeën over schaarste, punctualiteit en productiviteit. Tegelijkertijd bevinden we ons momenteel in een ingewikkeld tijdsgewricht, waarin de klimaatcrisis de toekomstige tijd onder druk zet en de aandachtscrisis onze tijd door de vingers laat glippen. Het is hoog tijd om na te denken over, en vormen te vinden voor, andere manieren van omgaan met tijd, of zoals filosoof en theoreticus Karen Barad schrijft: "In these troubling times, we need to trouble time." 

Troubling Time(s) ('verontrustende tijden / de tijd verontrusten') is een reeks workshops / gesprekken / ontmoetingen over het bevragen en veranderen van onze vastomlijnde ideeën over tijd. Deelnemers onderzoeken verschillende tijdservaringen en strategieën om tijd te verdraaien, verontrusten, vertragen, versnellen of simpelweg even op pauze te zetten.

‘In deze verontrustende tijden is de noodzaak om de tijd op zijn kop te zetten en collectieve voorstellingen te produceren die de alomtegenwoordige opvattingen over tijd - waarin vooruitgang als onvermijdelijk wordt beschouwd en het verleden als iets dat voorbij is en niet langer bij ons is - ongedaan maken, zo tastbaar en reëel, dat het in onze individuele en collectieve lichamen voelbaar is.’

Karen Barad

 

In de laatste week van juni werken collectief Loom en Studium Generale samen in het Zomerlab Troubling Time(s)Loom neemt de eerstejaars mee op een denkbeeldige reis door verschillende tijdservaringen. Studium Generale presenteert een aantal ontmoetingen rondom het thema Tijd. Hierin gaan we onze vastomlijnde ideeën over tijd bevragen en – wie weet - veranderen.

In deze Zomerlab Talk spreekt Cassandra Onck met fotograaf Maria Dabrowksi, dansmaker en beeldend kunstenaar Aafke de Jong (Away From Keyboard) en schrijver Laure van den Hout (directeur/hoofdredacteur van het online kunsttijdschrift Mister Motley). 

Maria Dabrowski
Maria Dabrowski exposeert de tijd als onderdeel van haar nieuwe project Sync: een fotoboek en installatie waarvoor ze samenwerkte met o.a geschiedenisdocent Joris van Merwijk en een deep tech-bedrijf in Nijmegen. Door middel van tijdrovende technieken van de analoge fotografie zoekt Dabrowski naar reflectie en vertraging in een tijd waarin technologie zich steeds sneller ontwikkelt.

Aafke de Jong
Na haar studie aan Codarts (Rotterdam) woonde en werkte Aafke de Jong jarenlang op het eiland Bali in Indonesië. Ze ondervond daar aan den lijve de verschillen tussen westerse en oosterse tijdsbeleving. Ze raakte gefascineerd door de lokale bewegingsstijl - gestileerde en introspectief - die de adem heel bewust gebruikt. Nu bevraagt ze ons westerse tijdsparadigma met interdisciplinaire voorstellingen en workshops waarin het lichaam en de menselijke connectie centraal staan.

Laure van den Hout
Als startpunt voor het nieuwe dossier Tijd van Studium Generale en Mister Motley, schreef Motley hoofdredacteur Laure van den Hout het essay De zee als metronoom. Aan de hand van water en de verschillende gedaantes waarin dat zich aandient, laat Van den Hout zien dat je niet kunt afdwingen in welke staat je bent op welk uur. In het gesprek gaan we dieper in op de grenzen 

Dit gesprek is onderdeel van het programma Troubling Time(s) - een reeks workshops / gesprekken / ontmoetingen over het bevragen en veranderen van onze vastomlijnde ideeën over tijd.


 

Zomerlab Talk: Troubling Time(s)

A conversation with Maria DabrowskiAafke de Jong and Laure van den Hout
Monday 26 June
Time: 2pm-4pm
Location: Plantagekerk, Ter Pelkwijkstraat 17 Zwolle
Language: Dutch

 
[email protected]